Activiteit

Flex Night Live: Brenda Stoter over de genocide op de Jezidi's

donderdag 23 januari 2020   |   20:00 - 22:00 uur   |   FlexBieb

In de zomer van 2014 viel IS de regio Sinjar in Noord-Irak binnen. Hun doel was de Jezidi’s, een gemeenschap met een eigen religie en een eeuwenoude cultuur, uit te roeien. De mannen werden vermoord; vrouwen en meisjes als slaaf verkocht en jongens in IS-trainingskampen gestopt. Journaliste Brenda Stoter Boscolo reisde naar Irak om over de Jezidi’s te schrijven.

In oktober 2019 verscheen haar boek over de Jezidi's: 'Het vergeten volk. Het verhaal van de Jezidi's over de laatste genocide' (uitg. De Arbeiderspers).

In de vluchtelingenkampen deed ze onderzoek naar deze genocide, naar de geschiedenis en de cultuur van de Jezidi's. Ze sloot hechte vriendschappen. Zo volgde ze de levens van Ismael, van wie vijfendertig familieleden gekidnapt werden; van Majdal, die door is tot kindsoldaat werd gemaakt; en van Nadima, die moeder werd van een kind van een IS-strijder. 'Het vergeten volk' toont de levenskunst, moed en veerkracht van mensen onder de benardste omstandigheden.

Brenda Stoter Boscolo (Rotterdam, 1984) is cultuurwetenschapper en werkt als journalist voor De Groene Amsterdammer, Trouw, Algemeen Dagblad, De Tijd, Al Jazeera English, The Telegraph en Al-Monitor in Rwanda, Jordanië, Egypte, Turkije, Iraaks-Koerdistan, Israël, Palestina en Libanon.

De avond wordt muzikaal omlijst door dudukspeler Peshmerge Morad. De duduk is een eeuwenoud Armeens houten dubbelrietinstrument met een schitterende, weemoedige klank. Peshmerge spreekt Nederlands, Koerdisch, Arabisch, Engels en Duits.

Toegang: vrijwillige bijdrage.

kosten toelichting vrijwillige bijdrage
datum do 23 januari 2020