Activiteit

Museumkidsweek op Pampus tijdens de herfstvakantie: soldaten in het spotlicht!

dagelijks   |   10:30 - 17:00 uur   |   Pampus

Pampus richt tijdens de herfstvakantie het spotlicht op de soldaten die vroeger op het eiland woonden. Het viert de Museumkidsweek met Vriendschap en het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het is dit jaar namelijk precies 100 jaar geleden dat deze oorlog eindigde. Gelukkig deed het neutrale Nederland hier niet aan mee. Al vonden de soldaten op Pampus dat misschien wel een beetje jammer, want er was niks spannends voor ze te doen.
Ontdek hun verhaal in het reusachtig grote fort dat half verscholen op het eiland ligt. Vul net zoals de soldaten deden bommen met buskruit en knal in het rond met het grote kanon. Oren dicht!

Pampus deelt uit!
Soms moesten de Pampus-soldaten echt op een houtje bijten en dat had dan niets te maken met honger lijden of arm zijn. Speciaal voor de Museumkidsweek geeft Pampus iets cadeau dat hiermee te maken heeft. Dus neem de kids mee voor een heerlijke dag op Pampus en maak ze blij met deze gratis verrassing.

Hallo, hallo, hoort iemand mij?
Communiceren kon in het fort nogal omslachtig zijn. Middels spreekbuizen was het mogelijk om berichten van de ene kant van het fort naar de andere kant over te brengen (en dat kan deels nog steeds), maar hoe communiceerden de soldaten met de buitenwereld? Voor serieuze zaken ging dat middels telegrafie en naar familie, vrienden of hun liefjes stuurden de soldaten een brief of een kaartje via de Pampuspost.

Gratis vakantieworkshops voor kids!
Net als vroeger kan je nog steeds kaartjes versturen via de Pampuspost. Op het plein staat een speciale brievenbus hiervoor. Knutsel tijdens de Museumkidsweek in het Piratenhol samen met je kids aan een mooie ansichtkaart. Laat je kind hem frankeren en stempelen in de museumshop en daarna in de bus doen voor de juf, opa en oma of wie dan ook. Pampuspost maken in het Piratenhol is mogelijk tijdens de hele herfstvakantie tussen 12 en 16 uur. Kaarten maken is gratis, frankeren kost de prijs van een postzegel.

Communiceren met piepjes
Ook bijzonder leuk is de gratis Morse-code workshop die op sommige* vakantiedagen gegeven wordt. Onder leiding van een Morse-soldaat leren kinderen zelf als een echte telegrafist gecodeerde berichten ontrafelen en maken. Doen ze het goed? Dan krijgen ze een Morse-diploma. Met dit diploma verdien je korting op het spannende boek ‘Gijzeling op Pampus’, waarin de bekende Pampustelegrafist, Ger Fritz, een rol speelt! 

Ga mee met de gids!
Natuurlijk mag een rondleiding met de gids niet ontbreken tijdens de Museumkidsweek. Gidsen weten als geen ander de geheimen van het fort en van de soldaten voor je te ontrafelen. Alle rondleidingen zijn geschikt voor kinderen, maar speciaal voor kinderen met een wat kortere spanningsboog worden er in de herfstvakantie ook een enkele* kinderrondleidingen gegeven.

Speurtocht en de Pampus Xperience
Samen zoeken naar verborgen tekens die je alleen maar kunt vinden met een speciaal blacklight lichtje… Het is dé activiteit om te doen met jonge kinderen. Je speurt door het oude fort door allerlei ruimtes en lange gangen, totdat alle tekens gevonden zijn en je de oplossing weet. Super spannend voor kleintjes!  En voor de iets grotere kinderen (t/m 99 jr.) is de Pampus Xperience natuurlijk een must! Wandel door de geschiedenis van het fort en van de Stelling van Amsterdam en beleef het verleden!

Vogelaars op Pampus
Op Pampus zijn er tientallen verschillende soorten vogels in een jaar tijd zien. Over hun levenswijze valt van alles te leren: waarom zien we in de zomer andere vogels dan in de winter, waarom trekken sommige soorten weg en andere niet… Vogelaars Engbert van Oort en Dick Jonkers komen al jaren op het eiland om onze gevleugelde vriendjes te vangen en te ringen. Kijk in de Museumweek op woensdag en vrijdag met ze mee en ontdek wat er op Pampus vliegt, nestelt en broedt.

* precieze data worden later op de website van Pampus kenbaar gemaakt

kosten toelichting: Geen extra kosten voor de Museumkidsweek! Alleen het reguliere entreekaartje voor Pampus is nodig.
gestart op: za 20 oktober 2018
beëindigd op: zo 28 oktober 2018