Bericht

Resultaat enquête vergroening IJburg

Geplaatst op 19 februari 2016, 14:44 uur
profile picture
Ellen Weers

Amsterdam wil de komende jaren investeren in vergroening van de stad. Meer groen in woonwijken, verbetering van stadsparken en projecten die de stad klimaat-bestendiger maken. Bewoners wordt gevraagd input te leveren bij het maken van plannen en een actieve rol te nemen bij de uitvoering projecten en bij het beheer van het groen.

Op IJburg heeft een groep van zo’n 15 bewoners het voortouw genomen; zij hebben een groot aantal ideeën voor vergroening van IJburg bedacht. Deze ideeën zijn via een enquête op Hallo IJburg voorgelegd aan de buurt met als doel van de meest gedeelde ideeën echt concrete plannen te maken. Deze plannen worden aan de gemeente Amsterdam voorgelegd voor subsidiëring.

De enquête is ingevuld door 115 bewoners die zich positief uitspraken over alle ideeën. Toch zijn een aantal thema’s duidelijk het meest gewaardeerd en met deze ideeën is de groep bewoners in samenwerking met stadsdeel Oost dinsdag 16 februari opnieuw aan de slag gegaan. Wat is de opbrengst van deze avond? 

  • Stadsdeel en bewoners gaan er samen voor zorgen dat er meer geveltuintjes worden aangelegd bij woningen en winkels.Tevens worden bewoners gestimuleerd om boomspiegels te adopteren en te beplanten. Doel is om het stenige karakter van IJburg te doorbreken. Aandacht voor biodiversiteit en winterhard groen is belangrijk. Gestreefd wordt naar een publieksevenement dit voorjaar om deze activiteiten breed onder de aandacht te brengen.

  • De entree van IJburg is in de zomer bont gekleurd met wilde bloemen in de middenberm van de IJburglaan; in de andere seizoenen oogt het kaal. Narcissen, blauwe druifjes, tulpen en andere bollensoorten kunnen hier vanaf het vroege voorjaar een bijdrage leveren aan een kleurige wijk.

  • Het Proefeilandpark heeft ruimte voor een buurtmoes- en heemtuin. Buurtbewoners willen hier graag mee aan de slag. Daarnaast zijn er ideeën voor een kwekerij op IJburg waar speciaal voor IJburg geschikte plantensoorten gekweekt kunnen worden. Een goeie combinatie. Daarnaast wordt op het Proefeilandpark een plek ingericht voor kinderen; een natuurlijke speelplek. Deze combinatie kan interessant zijn voor scholen om kinderen een leer- werkplek te bieden.

  • Meer bomen op IJburg: een langgekoesterde wens voor vele IJburgers. Dit thema vraagt studie omdat IJburg op allerlei plekken beperkingen kent door de vele kabels en leidingen onder de grond, het type bodemgesteldheid en natuurlijk, de wind. Bewoners en stadsdeel gaan hier samen op studeren.

  • Een groepje IJburgers van de stichting Oosterlicht is actief aan het onderzoeken welke IJburgse daken geschikt zijn voor bedekking met groen en zonnepanelen. Verschillende locaties zijn in beeld en Oosterlicht is in gesprek met basisscholen, het IJburgcollege II en VvE’s. Oosterlicht houdt haar buurtgenoten op de hoogte.

  • Bewoners van het Kadegebouw op Steigereiland noord gaan met elkaar aan de slag om de omgeving van hun blok te vergroenen.

  • Veel mensen willen graag beplanting gericht op het verminderen van fijnstof in de lucht. Dit heeft alleen zin als er grotere oppervlakten worden beplant. Onderzocht wordt op welke manier hier op IJburg aan gewerkt kan worden.

  • Groene schoolpleinen zijn een gezonde omgeving voor kinderen om te spelen. De Willebrordschool is gestart met vergroenen van het plein, de Zuiderzee, de Olympus en de Montessorischool Steigereiland willen ook aan de slag. Stadsdeel en scholen maken in de komende tijd plannen die schoolpleinen een groene invulling geven en meer geschikt te maken als pleintjes van de buurt.

De lijst voorstellen is langer en sommige bewoners hebben aangegeven zelf ook goede ideeën te hebben. Voor 2016 zal de nadruk liggen op realisatie van de meest gewaardeerde en op korte termijn realiseerbare plannen. Bewoners die meer betrokken willen worden zijn van harte welkom om hieraan mee te werken. Contact via de gebiedsmakelaars Fred Scheepmaker (f.scheepmaker@amsterdam.nl) en Ellen Weers (e.weers@amsterdam.nl).

Illustration
 
Deel dit: