Activiteit

Marcel van Engelen: Amsterdam 1980-nu

donderdag 13 juni 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Aan het begin van de jaren tachtig was Amsterdam er slecht aan toe. Het straatbeeld werd getekend door vervallen panden en verslaafden. De werkloosheid liep op. Inwoners vertrokken massaal, kantoren verdwenen uit de binnenstad.

Tien jaar later was de leegloop voorbij. De economie trok aan en gaandeweg vond Amsterdam een nieuwe toekomst. Wijken verbeterden, fabrieken werden creatieve broedplaatsen, yuppen arriveerden, gezinnen wilden er weer wonen. Maar de laatste jaren trekt Amsterdam zo veel mensen, bedrijven en geld dat er een nieuwe crisis is ontstaan: een ‘crisis van succes’ waarin woningnood, toerisme en economische ongelijkheid de stad voor velen onbetaalbaar en ontoegankelijk maken.

In De stad (mei '24, uitgeverij De Bezige Bij) laat Marcel van Engelen zien welke krachten, ideeën en mensen Amsterdam maakten tot de stad die het nu is – van het dieptepunt tot vandaag. In een boek vol kleurrijke personages – wethouders, architecten, activisten, wetenschappers, bewoners en café-eigenaren – vertelt hij hoe Amsterdam van wijk tot wijk veranderde, weer tot bloei kwam en voor nieuwe uitdagingen kwam te staan.

Marcel van Engelen (1971) is journalist en schrijver. Hij werkte jarenlang voor Het Parool en publiceerde daarnaast in onder meer Vrij Nederland, NRC Handelsblad, De Pers, de Volkskrant en De Groene Amsterdammer. Hij schreef eerder De gelukzoeker (2008) en Het kasteel van Elmina (2013), dat werd bekroond met de Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren: www.chipta.com/tickets/event/69097/marcel-van-engelen-amsterdam-1980-nu/

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: