Activiteit

Workshop 3: Energiemeent - Waarden bij data delen

dinsdag 28 november 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Bewoners van IJburg onderzoeken hoe ze samen kunnen werken aan duurzame energie in een ‘Energiemeent’. Om samen energie te beheren zijn onderlinge afspraken nodig én moet er energiedata gedeeld worden. Denk deze avond mee: wat vindt u belangrijk bij het delen van energiedata? Welke voorwaarden zijn voor u belangrijk?

Toelichting
Via een online platform (energyID) kunnen de deelnemers van Energiemeent IJburg inzicht krijgen in het energieverbruik van de groep als geheel. Gebruikt iedereen op hetzelfde moment elektriciteit? Wat is het gemiddelde elektriciteitsverbruik? Waar zitten de ‘pieken’ in verbruik van de groep? Deelnemers hebben een account aangemaakt op https://www.energyid.eu/nl/ en zich aangemeld bij de groep ‘energiemeent’: https://app.energyid.eu/groups/energiemeent/info.

De data kunnen gebruikt worden om samen te werken aan doelen, zoals energie besparen of energieverbruik afstemmen op de beschikbaarheid van lokaal opgewekte duurzame stroom. We verkennen deze avond welke doelen voor deelnemers belangrijk zijn om aan samen te werken.

Ook gaan we deze avond in gesprek over de vragen: wanneer bent u bereid om data te delen met een groep? Wat vindt u belangrijk bij het delen van energiedata? Energiedata vertellen veel over huishoudens. Het is daarom belangrijk om goede afspraken te maken over welke data over uw huishouden met anderen gedeeld worden en onder welke voorwaarden dat gebeurt.

We gebruiken deze avond een door Waag Futurelab ontwikkelde workshopmethode om het gesprek te voeren over data delen. De resultaten zijn belangrijke opbrengst in het onderzoek naar wat er nodig is om een uiteindelijk écht een energiemeent op te starten.

Programma

  • Korte terugkoppeling & technische inventarisatie EnergyID platform
  • Doelen voor samenwerking in de Energiemeent bepalen
  • Waarden bepalen: wat vinden deelnemers belangrijk bij het delen van energiedata?
  • Volgende stappen toelichten: een vervolg voor de energiemeent?
Locatie
FlexBieb
Kosten
Gratis
Kosten toelichting
Een vrijwillige bijdrage aan de FlexBieb is welkom.
Omschrijving doelgroep 
Deelnemers van het project Energiemeent IJburg: halloijburg.nl/energiemeent.
maximum aantal deelnemers
50

Aantal aangemelde deelnemers: 5

Deze mensen komen:
- michiel dijk
- Carla Bison
- Frank Glim
- Wouter Balm

Meld je aan
Deel dit: