Bericht

Boerderij op IJburg plaatst dit voorjaar een tijdelijke schuur

Geplaatst op 28 oktober 2013, 22:36 uur

De steun voor de komst van een boerderij op IJburg blijkt groot. Zo groot, dat wij als initiatiefnemers komend voorjaar al activiteiten willen gaan ondernemen vanuit een tijdelijke schuur. Uit een enquête onder vierhonderd IJburgers bleek dat tachtig procent van de respondenten een stadsboerderij op IJburg wil. Meer dan één op de vijf ondervraagden zegt er vrijwilligerswerk te willen gaan doen. De helft van de ondervraagden is bereid jaarlijks vijfentwintig euro of meer bij te dragen.

We merken iedere dag dat er veel enthousiasme is voor een stadsboerderij op ons eiland waar we activiteiten in of met de natuur kunnen ontplooien. Er zijn al twee bedrijven die geld toe hebben gezegd, de rotary steunt ons initiatief en we voeren serieuze gesprekken met maatschappelijke organisaties die ook behoefte hebben aan een boerderij op IJburg. Niet gek als je bedenkt dat een derde van de bijna twintigduizend IJburgers jonger is dan veertien jaar. Verstedelijking, ook van IJburg, zorgt ervoor dat het steeds minder vanzelfsprekend is dat kinderen de natuur in gaan.

Deze zomer bemachtigde de stichting een schuur van een kinderboerderij die in Nieuw West weg moest. Met een stel vrijwilligers braken we de schuur met eigen handen af en willen die in april op IJburg weer opbouwen. Een naam en logo heeft het gebouwtje al: Schuur van IJburg. Kavel 70 naast de tennisbaan, die aanvankelijk voor een manage bestemd was, is de gedroomde locatie. Samen met de gemeente willen we onderzoeken of op deze kavel de schuur voor maximaal vijf jaar opgebouwd kan worden. Maar ook andere braakliggende plekken op het eiland lonken. De schuur kan een eerste stap op weg naar een échte stadsboerderij zijn.

De Boerderij op IJburg moet een ontmoetingsplaats voor IJburgers worden. Rond de Schuur van IJburg kunnen we een moestuin maken, binnen is plaats voor een werkplaats en uitleen voor gereedschap. Eén keer in de maand zorgen we op zondag voor leuke activiteiten voor iedereen: denk aan een excursie naar de Diemervijfhoek, uitleg van de dierenarts over het houden van huisdieren, maar ook een vogelaar die vertelt over de bijzondere vogels op IJburg.  Picknicken met zelf geteelde groenten, broodjes bakken boven een kampvuurtje en pony rijden voor IJburgse paardenmeisjes, de plannen van de programmacommissie zijn nu al teveel om op te noemen. Ik zou het mooi vinden als de boerderij niet alleen een plek voor gezinnen wordt, maar ook voor singles, ouderen of mensen met een beperking en zo bijdraagt aan de cohesie in onze wijk. Bovendien stimuleren we zo een verantwoord gebruik van de natuur rondom IJburg.

Wil je meehelpen om deze droom te realiseren? Dat kan op allerlei manieren. Laat van je horen via boerderijburg@yahoo.nl. Of volg ons op facebook.

Illustration
 
Deel dit: