Geweldloze communicatie training
“Geweldloze Communicatie? Heb jij dat nodig dan?” is een reactie die je wel eens krijgt als je aan iemand vertelt dat je een training in Geweldloze Communicatie hebt gevolgd. Toch kent iedereen het vervelende gevoel waarmee je blijft zitten als je een aanvaring hebt gehad met een collega of als je het idee hebt dat je partner, een vriend of familielid je niet begrijpt of niet echt naar je luistert. Het aantal burn-outs en echtscheidingen is hoger dan ooit en veel mensen maken zich druk over gescheld op social media, korte lontjes en toenemende polarisatie in de samenleving.
Het model voor Geweldloze Communicatie is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. Marshall Rosenberg (1934-2015) en helpt je een manier van luisteren en communiceren eigen te maken die gericht is op verbinding in plaats van oordelen en verwijten. Dit is geen passieve, ingewikkelde, softe of vermijdende manier van communiceren maar het gaat juist over actief je grenzen aangeven, helderheid scheppen, mogen zijn wie je bent, stoppen met aardig zijn en je emoties de ruimte geven. Geweldloze Communicatie is verbinding maken met jezelf en anderen en elkaars menselijkheid kunnen zien. Het heeft niet tot doel om iemand te veranderen, te manipuleren of te overtuigen, maar is gericht op het erkennen van verschillen, het zien van overeenkomsten en het komen tot strategieën die voor iedereen werken.
Wat levert het op?
In deze trainingen leer je hoe je kunt omgaan met emoties tijdens gesprekken en hoe je echt contact maakt met jouw gesprekspartner. Je leert je eigen gevoelens en behoeften te herkennen, verzoeken helder en objectief te verwoorden maar tegelijk open te blijven staan voor wat de ander te zeggen heeft. De trainingen zijn praktisch van aard en bevatten veel oefeningen en alledaagse voorbeelden zodat je meteen de positieve invloed ervaart die Geweldloze Communicatie kan hebben op je persoonlijke en werkende leven. Het (be)oefenen van Geweldloze Communicatie levert je het volgende op:
- Helderheid over je eigen behoeften
- Creatieve oplossingen voor problemen
- Grenzen kunnen aangeven
- Beter kunnen omgaan met kritiek en verwijten
- Meer ontspanning tijdens gesprekken
- Je effectief kunnen uitdrukken in lastige situaties
- Betekenisvol contact met anderen
- Minder gedoe, dus meer tijd en energie voor andere dingen
Introductie- en Verdiepingstraining
Equanimity biedt twee 1-daagse trainingen aan die elkaar opvolgen. In de Introductietraining maak je in een kleine groep kennis met het model van Marshall Rosenberg. We gaan in op de theorie maar vooral ook aan de slag met praktische oefeningen aan de hand van alledaagse voorbeelden en herkenbare situaties. Je krijgt meer inzicht in wat voor jou de belangrijke drijfveren zijn die achter je gedrag, waarnemingen en manier van communiceren zitten, en welke valkuilen ertoe leiden dat gesprekken een vervelende wending nemen of ervoor zorgen dat je niet echt gezien of gehoord wordt.
Voor degenen die al een Introductietraining hebben gevolgd is er de Verdiepingstraining. Hierin gaan we dieper in op empathisch luisteren, eerlijk uiten en leer je hoe je om kunt gaan met triggers en gevoelens van boosheid, schuld en schaamte. Ook verdiepen we ons in hoe we met de boosheid of frustratie van anderen om kunnen gaan, zonder onszelf hiervoor verantwoordelijk te maken of de situatie te laten escaleren.