Activiteit

Compassietraining

woensdag 8 februari 2017 , 20:00 - 22:00 uur

Wil je meer zelfcompassie ontwikkelen?

Voor ieder die een vervolg op de Mindfulness wil, nog beter voor zichzelf wil zorgen en nog milder (en minder oordelend) naar zichzelf en anderen wil worden. Deze training is wetenschappelijk onderzocht en wordt ook binnen de GGZ gegeven.

De Compassietraining, die officieel Mindfulness-Based Compassionate Living (MBCL) wordt genoemd, is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie. De compassie training is gebaseerd op het werk van Chris Germer (klinisch psycholoog, verbonden aan Harvard Medical School), Kristin Neff (verbonden aan de universiteit van Texas en gespecialiseerd in zelfcompassie), Paul Gilbert, auteur van het boek The Compassionate Mind, en de Nederlandse pioniers Frits Koster en Erik van den Brink, auteurs van het werkboek Compassie in je leven.
Mindfulness verdiepen met Heartfulness. In onze cultuur hebben veel mensen last van zelfkritiek of zijn zich aan het vergelijken met anderen. We storten ons in bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven.

Met name is deze cursus bedoeld voor mensen die wel ondervonden hebben dat mindfulness en meditatie beoefening hen goed doet, maar die moeite hebben deze in hun leven te integreren en een milde, vriendelijke houding daarbij te ontwikkelen. Naast het verder trainen van mindfulness komt o.a. het volgende aan bod:

– Het erkennen van pijn en lijden en hoe ons brein en organisme is geëvolueerd om ons te helpen overleven.

– Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen, gericht op veiligheid, bevrediging en sociale verbondenheid.

– Hoe de drie systemen uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit, bv. door schaamte, zelfkritiek en de innerlijke criticus.

– Onze gedeelde menselijke conditie (Common Humanity) en dat waar we niet voor gekozen hebben, is niet onze fout.

– Hoe mentale voorstellingen de emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en compassiebeoefening de balans kan helpen herstellen.

– Oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.

Zelfcompassie is het mindful, met vriendelijkheid meebewegen met onze emoties. Terwijl mindfulness vooral is gericht op de hier en nu ervaring, is zelfcompassie gericht op degene die ervaart. Terwijl mindfulness zegt: ‘Stel je open voor je lijden, ervaar de ruimte eromheen, en het zal veranderen,’ voegt zelfcompassie hier aan toe: ‘Wees vriendelijk naar jezelf temidden van het lijden, en het zal veranderen.’ Mindfulness vraagt: ‘Wat weet ik?,’ zelfcompassie vraagt: ‘Wat heb ik nodig?’

Iedereen kan zelfcompassie leren. Ook mensen die in hun jeugd weinig affectie ontvingen. Of mensen die het moeilijk vinden om aardig voor zichzelf te zijn.
Zelfcompassie is feitelijk een moedige mentale houding. Je neemt een positie in tegen datgene wat je schade berokkent, zoals de pijn die we onszelf – al is het onbewust – aandoen door zelfkritiek en piekeren.

Zelfcompassie biedt emotionele veerkracht, doordat we mild zijn naar onszelf en onze tekortkomingen, zodat we zorgzaam naar onszelf en voluit mens kunnen zijn.

In de compassietraining worden oefeningen aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren. Meer dan bij de mindfulnesstraining wordt een beroep gedaan op ons voorstellingsvermogen en op zelfwerkzaamheid. Het reguleren van vaak begrijpelijke stress reacties staat tijdens de training centraal met vaak een kalmerende werking tot gevolg.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het trainen van zelfcompassie het volgende kan opleveren:

Vermindering van angstgevoelens, somberheid, piekeren, perfectionisme, schaamte en schuld;
Minder angst om fouten te maken;
Minder angst voor afwijzing;
Meer optimisme, positieve emoties, wijsheid, levensgeluk;
Meer zelfrespect en acceptatie van eigen tekortkomingen en fouten;
Toename van tevredenheid in het leven;
Grotere intrinsieke motivatie, verlangen om te leren en groeien en initiatief nemen;
Meer (zelf) vertrouwen en kracht voelen;
Grotere vaardigheid om met moeilijke gevoelens km te gaan;
Meer veerkracht en zelf steunen in moeilijke tijden en bij (zelf) kritiek;
Meer compasdie en empathie voor anderen;
Betere zelfzorg en een gezondere leefstijl.

Locatie
Miraconsult
De training vindt plaats op de Daguerrestraat of op Steigereiland
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: